Ratamestarien mietteitä

Tervetuloa suunnistamaan, joillekin jopa kolmannen kerran, Keski-Pohjanmaalle Kannuksen ja Kälviän rajalle Viirrekankaan tasaisiin maastoihin.Vuonna 2021 suunnistettiin AM-keskimatka ja vuonna 2023 KPO-viesti. Nyt olisi edessä avoin AM-pitkä matka.

Koska alueella on kilpailu jo kahdesti aiemmin, pyrittiin tämän vuoden kilpailussa käyttämään mahdollisimman paljon uusia ennen käyttämättömiä maastonosia. Lisäksi ratojen suunnitteluun vaikutti kilpailukeskuksen sijainti, joka valittiin lasten ratojen ehdoilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa osassa sarjoja aiemmista kilpailuista poiketen paikoitellen hieman hitaampaa maastopohjaa ja tiheämpää kasvillisuutta. Jokainen suunnistaja kuitenkin määrittelee itse kulkureittinsä ja onkin syytä muistuttaa, että ympäröivästä pehmeämmästä maastopohjasta huolimatta, kankaat (kartalla olevat valkoiset alueet) ovat poikkeuksetta erittäin nopeita juostavia. Tämä onkin asia, joka varmasti kannattaa huomioida tulevissa reitinvalinnoissa.Lähtö 2:n sarjat suunnistavat lähtö 1:n sarjoista poiketen kokonaisuudessa hieman eri maaston osassa, jossa on tarjolla avoimempaa maastoa hyvällä kangaspohjalla.

Jo maaston puolesta, ja pitkän matkan hengessä, rastipisteet eivät välttämättä ole vaativimmasta päästä. Pidemmillä radoilla erityisesti oikeat reitinvalinnat ja juoksuvoima voivat vaikuttaa suurestikin lopputulokseen.

Lopuksi on hyvä myös muistuttaa, että nykyään ihanneaika on voittajan aika eikä viiden parhaan keskiarvo. Sarjan sisäiset tasoerot voivat vaikuttaa niin, että suurimmalla osalla saattaa kulua radan läpäisyyn huomattavasti voittajan aikaa kauemmin.

Onnea kisoihin toivottaa ratamestariryhmä!

Kannuksen Ura ry

Tilitoimisto LKT Oy
Tukkitie 4, 69100  KANNUS


Y-tunnus: 0218992-7